Friday, 17 January 2014

Trip Ke Jakarta - Bandung


Salam sejahtera...

Ni semua gambar2 kami sewaktu berjalan ke Indonesia..Jom cuci mata...
best soping2
makanan indonesia

Ni di tangkuban parahu- bandung..mmg sejuk..

pemandangan jalan raya di bandung..kecut perut tinggi sgt
jakarta
bandar jakarta
bali heaven -factory outlet

ni adalah desert yg sedap di bandung ..tapi xingat nama apa..

Cite tentang sofia dan adiknya

Assalammualaikum dan salam sejahtera..

Rasanya dah berkurun tak update blog ni..nak kata sibuk tak jugak..tapi penyakit M ni yang telah melanda diri ku..he3.. pejam celik pejam celik rasanya macam sekejap je tahun 2013 berlalu sekarang dah masuk tahun baru 2014..So sempena tahun baru mesti kena azam baru..cewahh..oklah nak cite pasal sofia dan adik nye ni..
ha tengok tu kakak sofia tu sempat lagi berposing sebelum nk gi sekolah..Happy sangat dua beradik ni..Sofia ni sekarang suka sangat melaram..pantang nampak mama nye make-up mulalah nak jugak makeup..lipstik mama mmg pantang jumpa lah mesti di sapu ke bibir je..sekarang pegi mane je msti nak pakai tudung plak..bguslh..sejuk hati mama ni..he3..mudah-mudahan berkekalan sampai ke besar nanti..sofia sekarang dh masuk tahun ke 5..

Si adik nya plak sekarang sibuk je nak mengikut..pantang tgk org bersiap dia dh tahu orang nak jalan..tak bawak siap lh die meraung..he3..adik ni mmg suka senyum org nye..mgkin ikut papa nye kot..hu3..adik sekarang dh 10 bulan..rasa cm smlm je mama lahir kan adik..cepat betul masa berlalu..


Ok setakat ni saja cite mengenai adik dan kakak..byebye

Thursday, 22 August 2013

Khasiat Meal Shakes

Assalammualaikum...ok hari ni saya nak ceritakan sedikit pasal khasiat dan kebaikan meal shakes dari shaklee ni...

MEAL SHAKES SHAKLEE SUNGGUH HEBAT:


Meal Shakes Shaklee menyediakan hidangan lengkap dan asid amino serta nutrisinya mudah diserap untuk kegunaan seharian. Ia diperbuat daripada bahan semulajadi - buah-buahan, sayur-sayuran, kacang soya, lactalbumin (sejenis susu).

Meal Shakes sesuai untuk semua golongan termasuk bayi, pelajar, kanak-kanak membesar, ibu mengandung, para atlet, pengamal sayuran (vegetarian), orang sakit, orang yang sibuk bekerja atau orang  yang selalu mengambil makanan segera. Jika anda mencari sarapan pagi yang penuh khasiat, pilihlah Meal Shakes...Jom lihat apakah manfaat nye Meal Shakes ini:-

Manfaatnya:-
1. Nutrisi Lengkap
Menyediakan 24 jenis vitamin A- Z ,mineral dan ‘Trace Mineral’.Kekurangan ‘trace mineral’ akan memberi kesan kepada penyerapan vitamin-vitamin dan menyebabkan enzim tidak aktif. Ia juga mengandungi soya lecithin yang bertindak dengan vitamin larut lemak.
*Sesuai untuk mereka yang ‘susah’ menelan pil dan juga mereka yang ingin menjaga berat badan.
2. Membekalkan Nutrien Kepada Sel-sel
Kaya dengan protein (tidak mengandungi laktosa) yang membantu dalam membentuk kulit, kuku, rambut,organ-organ, darah, sel-sel imunisasi dan sebagainya.
*Badan lebih sihat. Malah Protien juga penting untuk penghasilan susu badan.Sangat sesuai untuk ibu-ibu yang menyusukan anak.
3. Untuk Pembesaran
Mengandungi asid folik, Biotin, kaya dengan kalsium dan magnesium yang diperlukan untuk membina tulang dan sel-sel dalam proses membesar.
*Sesuai untuk tumbuhbesaran anak-anak dan juga sesuai untuk ibu-ibu yang sedang mengandung.
4. Anti-oksida
Mengandungi vitamin A, C, E, zink dan selenium yang merupakan komponen anti-oksidan untuk anti-penuaan.
*Sesuai untuk mereka yang ingin kelihatan lebih muda dan mementingkan kecantikan.
5. Pemulihan Kulit
Mengandungi lengkap vitamin B-Kompleks, iron, copper untuk membentuk sel darah merah yang sihat, sekali gus meningkatkan warna kulit.
*Sesuai untuk mereka yang inginkan kulit yang cantik dan halus mulus.
6.Detox
Kaya dengan serat yang membantu (peristalsis kolon dan perut / buang air besar) untuk menyingkirkan lemak berlebihan dan bahan buangan daripada kolon dan perut.
*Sesuai untuk kanak-kana serta orang dewasa yang sering mengalami masalah sembelit.

Antara Kebaikan Meal Shake Shaklee

  • Membekalkan 19 dengan vitamin dan mineral perlu untuk tumbesaran yang normal
  • Menambah selera makan anak
  • Anak tak mudah di serang penyakit serta menguatkan sistem imun
  • Membekalkan tenaga tambahan terutama bagi anak-anak yang berpuasa
  • Mengatasi masalah sembelit bagi kanak-kanak
  • Sebagai cara untuk menambah selera anak 
  • Kaya dengan kalsium, magnesium dan vitamin dan protein untuk perkembangan tulang yang sihat
  • Meal Shake Shaklee sangat mudah diberi kepada anak-anak kerana boleh dibancuh dengan susu formula kerana rasa french  vanilla dan teksturnya seperti susu tepung 
  • Meal Shake rendah lemak dan glisemik jadi anak anda tidak akan jadi obesiti
  • Sesuai untuk anak-anak yang obesiti kerana beri rasa kenyang yang lama
  • Meal shake merupakan makanan untuk otak yang bijak juga kerana mengandungi kolina, kalsium dan protein
  • Rasanya yang sedap dan enak

Mari kite tengok testimoni dari pengguna Mealshake

1. Testimoni dari anak Pn. Maziah Ismail yang berumur 4 tahun

Sebelum consume Mealshakes

1. Memang tidak suka makan dan sangat memilih dengan makanan
2. Kuku yang tidak sihat
3. Kuku keras dan pecah-pecah

Selepas sebulan consume Mealshake:-

1.Selera makan meningkat dan bertambah (boleh habiskan roti gardenia 4 keping sekali gus)
2. Tumbuh kuku yang baru dan sihat, kuku yang tidak sihat telah ditolak  keluar..boleh refer gambar di atas hasilnya.


Sebarang pertanyaan bolehlah:

sms:0129630269
email:- fadzilahtul82@gmail.com
ID:906678


Monday, 22 July 2013

Wap Nasi Menyegarkan Wajah

Hai semua..ari ni nak share sikit pasal petua..Jom baca..
Petua yang boleh di amalkan antaranya:-

Wap Nasi

Cara2

Apabila nasi yang di tanak hampir masak halakan wajah anda pada permukaan periuk nasi supaya wajah anda terkana wap nasi. Lakukan selama 5 minit untuk mendapatkan hasil yang memuaskan. Selain menyegarkan, ia juga dapat mengurangkan pertumbuhan jerawat pada wajah. Amalkan sekali sehari.

Selamat Mencuba..

Wednesday, 10 July 2013

Penjagaan Bayi Baru Lahir

Salam dan hai semua..Hari ni saya nak kongsikan sedikit tips yang berguna pada kita semua..terutama bagi bakal-bakal ibu yang akan menerima kehadiran cahaya mata..Jom tengok..



  • Cuci tunggul pusat bayi dan pastikan ia sentiasa bersih dan kering. Tali pusat akan tertanggal dengan sendirinya antara lapan hingga 12 hari selepas kelahirannya.
  • Pada bahagian hidung dan beberapa bahagian tubuh yang lain mungkin terdapat tompok-tompok merah seperti ruam. Jangan bimbang kerana ia akan hilang dengan sendirinya.
  • Kebanyakkan kulit bayi baru lahir akan mengalami kekeringan dan pengelupasan. Ini adalah proses semula jadi dan terjadi kerana kandungan minyak yang di hasilkan oleh kulit bayi belum stabil.
  • Berat badan bayi baru lahir akan turun selepas tiga atau empat hari dia dilahirkan. Walaubagaimanapun , berat badan kembali meningkat selepas dua minggu dilahirkan.
  • Bayi mungkin kelihatan mengerekot dengan tangan dan kakinya belum betul-betul lurus. Jangan risau. Lakukan urutan bayi bagi merangsang tangan dan kakinya berkeadaan lurus.
  • Adalah normal bagi bayi baru lahir mengalami jaundis di antara hari kedua dan ketiga selepas lahir. Jika tidak dipantau , ia boleh membawa kepada masalah kesihatan yang lebih serius. Segera bawa bayi untuk pemeriksaan lanjut oleh doktor bagi memastikan tahap jaundisnya adalah terkawal.
  • Dalam satu bulan pertama, bayi tidak berupaya mengawal pergerakan kepalanya.Pastikan sentiasa menyokong kepala dan lehernya.
  • Bayi yang selalu diurut oleh ibu bapa biasanya kurang menangis berbanding dengan bayi yang tidak diurut. Dalam masa yang sama, bayi yang diurut juga tidur dengan lebih lama dan menghasilkan kurang hormon tekanan.
  • Cuci pakaian bayi yang baru dibeli untuk mengelakkan jangkitan kuman atau bakteria kerana kulit bayi yang baru lahir amat sensitif.
  • Terdapat dua cara untuk sendawakan bayi selepas menyusu. Boleh pilih sama ada dudukkan dia atau letakkan dia diatas bahu kemudian tepuk atau urut belakangnya dengan lembut sehingga sendawa. Langkah ini bagus untuk mengelakkan masalah kembung perut dan terjeluak.
  • Bayi tidur lena jika dibedung. Ini kerana bedung akan mengurangkan daripada terkejut. Jadi tidurnya tidak terganggu. Selepas usianya sebulan, jangan bedung di kaki dan biarkan ia terbuka.
Setakat ini saja perkongsian ilmu tentang penjagaan bayi...Semoga boleh lah dijadikan panduan kepada kita semua..Sekian....


Testimoni ESP shaklee

Ini adalah testimoni daripada pengguna ESP shaklee

Jadi jika anda berminat untuk mencuba sendiri boleh lah menghubungi saya


fadzilahtul Akmam bt Mohamad Salihuddin
ID;906678
fadzilahtul82@gmail.com
wasap/sms/call : 0129630269

Wednesday, 3 July 2013

Testimoni ESP + Vit C + herb lax

Testimoni dari pengguna product Shaklee..


Beliau adalah Pn. Salmeza Salih

Pengguna ESP + Vit C + herb lax:


Sebelum penggunaan:

  • Muka sangat kusam
  • Berbau
  • leher dan ketiak hitam
  • selulit hitam di peha
  • Buasir
Selepas penggunaan:
  • Keyakinan diri bertambah
  • Muka jadi bersih walaupun tidak memakai pencuci muka
  • Kulit muka lebih gebu dan berseri
  • Badan lebih mantap
Untuk pertanyaan:

fadzilahtul akmam
ID:906678
sms/wasap:0129630269
fadzilahtul82@gmail.com